新概念英语第二册语法精粹:It的用法
2019-09-15 15:10:26???来源:???评论:0 点击:

一、代词it
用法 例句
代替前文提到过的东西或事情,用作人称代词 This is a new dictionary. I bought it yesterday.
这是一本新词典,我昨天买的。
Tom joined the army last month. Do you know about it?
汤姆上月入伍了,你知道这事吗?
代替指示代词,起着this或that的作用 Is this your car? No, it isn’t.
这是你的汽车吗?不是。
What’s that? —It’s a video.
那是什么?它是一台录像机。
Whose room is this? —It is theirs.
这是谁的房间?是他们的。
指明某人或某物的身分,还可指不明性别的婴儿 Who’s there? It’s me. (It’s John)
谁在那儿?是我。(是约翰)
Go and see who it is that rings. It’s Bill.
去看看是谁来的电话,是比尔。
The Greens have a new baby. It’s lovely.
格林家有一个新生婴儿。它很可爱。
指时间,距离,自然现象(天气,气候,明暗)量度,价值等 It’s Sunday today. 今天是星期天。
It’s three months since he came here.
自从他来到这里,已经三个月了。
How far is it to the Great Wall.
到长城有多远?
It’s getting dark. 天快黑了。
—How much is the coat? —It’s ninety dollars.
这件衣服多少钱?九十美元。

二、引导词it

? 用法 例句
形式主语 代替不定式短语 It is up to you to decide. 这事要由你决定。
It makes me happy to hear you have recovered.
听说你恢复了健康,这使我很高兴。
代替动名词短语 It’s no good smoking. 吸烟没有好处。
It’s?worthwhile?working the whole night on the problem.
用整夜的时间来研究那个问题是值得的。
代替主语从句 It doesn’t matter what you do. 你干什么都没有关系。
It seems that everyone has known the news.
好象大家都知道这个消息。
形式宾语 代替不定式短语 I consider it better to be early.
我认为能够早一些更好。
We found it impossible to get there before July .
我们觉得,要在七月以前到达那里是不可能的。
代替动名词短语 We thought it no use doing that.
我们认为做那事没有用。
代替宾语从句 The teacher makes it clear that everyone should hand in his homework on time.
老师清楚地指出,每个人都应该按时交作业。

三、it在强调结构中

强调句型:It is (was) +被强调部分+ that (who) + 其它

强调部分 例句
主语 It is I who am to?blame. 是我该受责怪。
It was your uncle that (who) came yesterday.
昨天来的是你叔叔。
宾语 It was a new pen that Mother gave me .
母亲给我的是一支新钢笔。
状语 地点 It was in the classroom that I left my umbrella.
我把雨伞就落在了教室里。
时间 It is at eleven that the train leaves.
火车是在十一点钟离开。
方式 It was just as he ordered that I acted.
我正是照他吩咐的那样做的。
原因 It was because he was in trouble that I tried my best to help him.
正是因为他处境困难我才尽力帮助他。
宾补 It was red that we painted the gate.
我们把门油漆成红的颜色。
It was chairman that they?elected?him .
他们选他担任的是主席的职务。

说明:开元棋牌网站是什么原句的谓语动词如果是现在或将来时态用It is … that (who)如果原句谓语动词是过去时态,则用It was … that (who)。在强调时间,地点,原因或方式时不要用when, where, how, 必须用that。【专项训练】

1、"Do you like fish?""Yes, I like ______."
A.× B.it C.that D.them

2、______ today?
A.How is it B.What is it C.What is it like D.How is the weather.

3、"Do you want a watch?""______."
A.Yes, I want it . B.Yes, I want one. C.No, I've got it. D.No, I've got the watch.

4、"Whose exercise-book is that?" "______ hers"
A.That is B.This is C.It's D.Its

5、______ won't take long to get to Shanghai by air.
A.That B.He C.It D.This

6、What he has done helps us a lot, ______?
A.isn't he B.doesn't he C.isn't it D.doesn't it

7、We all thought ______ no use doing that.
A.it B.that C.this D.there

8、I took it for granted ______ you would come to our party.
A.when B.why C.for what D.that

9、How happy ______ to be able to study and live together with you!
A.that will be B.is it C.will it be D.it will be

10、I thought it to be ______.
A.him B.he C.its D.she

11、______ very foolish of you to say so.
A.It's B.Its C.That's D.This

12、It's not his habit ______ for things.
A.asks B.ask C.to ask D.asked

13、It has been a great honour ______ coming to visit me.
A.they B.you C.she D.he

14、I found ______ to hear what he said.
A.that difficulty B.it difficulty C.that difficult D.it difficult

15、He is fifty , but doesn't ______.
A.look at it B.look for it C.look it D.look him

16、It was ______ who telephoned me yesterday.
A.him B.his C.himself D.he

17、The sentence ______ is wrong.
A.its B.it C.itself D.it's

18、______ is no doubt that he will succeed in his experiment.
A.It B.This C.That D.There

19、It seems ______ John's not coming after all.
A.this B.that C.if D.to

20、______ was a handbag that John gave Mary at Christmas.
A.It B.This C.That D.Such

21、Was ______ the room ______ the famous writer had ever lived in?
A.that, it B.it , that C.it , where D.that, which

22、______ is said that he has been to many places in the United States.
A.This B.He C.It D.That

23、What ______ you want me to do?
A.it is B.that C.is this D.is it that

24、Is ______ not important who will go?
A.it B.that C.this D.×

25、Why is it ______ everyone thinks he's a thief?
A.because B.as C.when D.that

26、______ being Sunday, the library was closed.
A.What B.It C.That D.This

27、Is ______ believed ______ he is ill?
A.it, that B.he, that C.it, if D.he, for

28、______ is known to us ______ Mary dances best.
A.She, × B.It, that C.It, she D.She, who

29、"What's this?""______ a flag."
A.This is B.That's C.It's D.Its

30、Jack is ill. Have you heard about ______?
A.him B.it C.this D.that

改错:下列每句所给的选项中,各有一项是错的,请指出并改正。

1、He?is?certain?that?the secretary will?be?there.
? ? ?A ? ? ? ? B ? ? ?C ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? D
2、I?think?that a good idea?to?get up?early.
? ? ? ? ?A ? ? ? ? ? ? ?B ? ? ? ? ? ?C ? ? ? ? ? ? ?D
3、It?makes?me?feel?sad?that?see?you.
? ? ? ? ? ?A ? ? ? ? ? B ? ? ? ? ?C ? ? D
4、Do?you?find?it?very dull?live?here?
? ? ? A ? ? ? ? B ? ? ? ? ?C ? ? ? ?D
5、It?is?no?use?to cry?over?spilt milk.
? ? ? ? A ?B ? ? ? ? ? C ? ? ?D??

(后设答案,大家不要偷看哦,(*^__^*) 嘻嘻……)

?

KEYS

1. B 2. D 3. B 4. C 5. C 6. D
7. A 8. D 9. D 10. A 11. A 12. C
13. B 14. D 15. C 16. D 17. C 18. A
19. B 20. A 21. B 22. C 23. D 24. A
25. D 26. B 27. A 28. B 29. C 30. B

改错:
1. A He-it
2. B that-it
3. C that-to
4. D live前加to
5. C to cry-crying

相关热词搜索:

上一篇:新概念英语第三册语法总结:特殊及习惯英语用法
下一篇:新概念英语答疑时间:'s有哪些用法?

分享到: 收藏
开元棋牌骗 / 开元棋牌骗_开元棋牌网站是什么_开元棋牌修改透视文化 / 大事记 / 师资团队 / 对外合作 / 联系方式 / 法律声明 / 加入开元棋牌骗_开元棋牌网站是什么_开元棋牌修改透视 /